Aralık 4, 2024

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI AÇMAK MI İSİTİYORSUNUZ?

BOŞANMA AVUKATI VE BOŞANMA DAVALARI İSTANBUL

Eşinizle boşanma aşamasına geldiyseniz,  Nasıl boşanacağınıza karar vermelisiniz!

  • Kaç Tür Boşanma Davası Bulunur?
Türk hukukunda çekişmeli ve anlaşmalı olmak üzere iki tür boşana davası bulunmaktadır. Biz bu yazımızda Anlaşmalı Boşanma davasına yer vereceğiz. 
 TÜRK MEDENİ KANUNU KAPSAMINDA BOŞANMA DAVALARI – BOŞANMA AVUKATI 
Eşler arasındaki boşanma hususu Türk Medeni Kanunu’nun 161-178. maddeleri arasında izah edilmektedir. Aşağıda boşanmanın hukuki niteliği, aşamaları ve sonuçları hakkında detaylı açıklamalarda bulunacağız. 
  • Boşanma Nedir?
Hukuken geçerli bir evliliğin, çeşitli sebeplerle, eşler yönünden sürmesi beklenmeyecek ve çekilmeyecek hale gelmesi sonucunda hakim kararı ile sona erdirilmesine boşanma denilmektedir.
  • Boşanma  Davası Nedir? / BOŞANMA AVUKATI KİMDİR?

En sade açıklaması ile boşanma davası; eşlerden birisinin mevcut evliliğin sona ermesi için, boşanmaya sebebiyet veren olayları ve boşanma talebini içerir dilekçesini mahkemeye sunması ile başlayan süreçtir.

Bu süreçte Mutlaka bir boşanma avukatından destek almanızı öneririz. Bir hukuki destek almadan açılan davalar geri dönülmesi mümkün olmayan hak kayıplarına sebep olabilmektedir. Belirtmek isteriz ki, konusunda uzman bir boşanma avukatından destek almanız, davanızın seyrini etkileyecek ve mağduriyetler yaşamanızı önleyecektir.
 
Boşanma avukatı ise, boşanma davaları ile ilgilenen, kendini boşanma davası konularında geliştirmiş ve uzmanlaşmış avukattır. Yoksa her avukat boşanma davasına bakabilir. ve boşanma avukatlığı yapabilir.
  • Anlaşmalı Boşanma Nedir ve Nasıl Anlaşmalı Boşanırım?

Eşlerin 1(bir) yıl evli kalması şartıyla boşanma davasıyla ilgili tazminat, nafaka, velayet, mal paylaşımı vb. konularda anlaşmaya vardığı ve bu anlaşmayı yazılı olarak mahkemeye sunduğu davalara anlaşmalı boşanma davası denir. 

Anlaşmalı boşanmada eşler velayet, nafaka, tazminat vb. konularda anlaşarak, anlaştığı hususları yazılı hale getirirler. Bu yazılı anlaşma, karşılıklı imzalanmasından sonra dilekçe ile mahkemeye sunulur. Akabinde mahkeme duruşma günü verir ve bu duruşma gününde eşlerin mahkemede hakim huzurunda bulunması zorunludur. İlgili Aile Mahkemesi Hakimi eşlere daha öncesinden anlaşmaya vardıkları hususları tekrar sorar ve eşlerde bu hususları tekrar sözlü olarak kabul ettiklerinde boşanma gerçekleşir.

Burada belirtmek isteriz ki mahkeme tarafından verilen boşanma kararının kesinleşmesi şarttır. Boşanma davasının tarafları olan eşlere boşanmaya ilişkin gerekçeli kararın tebliğ edilmesi, bu gerekçeli karara tarafların itiraz etmemesi ve sürenin dolması ile boşanma kesinlik kazanır ve aile mahkemesi tarafından ilgili Nüfus Müdürlüklerine bildirimde bulunur.

  • Anlaşmalı Boşanma Davasını Hangi Mahkemede Açmalıyım?

Anlaşmalı boşanma davalarına aile mahkemeleri bakmakla görevli olup aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.

  • Anlaşmalı Boşanma Davasında bir boşanma avukatına ihtiyaç var mıdır?

Yukarıda sırası ile belirttiğimiz işlemlerin yapılması durumunda bir avukata ihtiyaç duymayabilirsiniz. Fakat bu sürecin güvenilir ve hızlı bir şekilde ilerlemesini istiyorsanız kesinlikle bir uzman boşanma avukatına ihtiyacınız olacaktır. 

Boşanma avukatı anlaşmalı boşanma protokolü başta olmak üzere, duruşma esnasında ve sonrasında bu süreçte hukuki bilgi ve birikimi ile size katkı sağlayacaktır. İlgili hukuk düzeninde sizin tüm haklarınızı koruyacak ve duruma göre en faydalı şekilde size hizmetini sunacaktır. 

İleriye yönelik olarak tazminat, nafaka, velayet ve en önemlisi de mal paylaşımı hususları teknik bir bilgi ve birikim gerektirmektedir. Alanında uzman bir boşanma avukatının vereceği hukuki destek sizlerin daha düzgün bir zeminde en zararsız ve güvenilir hali ile boşanmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle alanında uzman boşanma avukatı kadromuzdan destek almanızı tavsiye ederiz.

  • Boşanma Konusunda Anlaştık. Ancak Boşanmanın Sonuçlarında Anlaşamadık. İstediğim Nafakayı Vermezse Boşanmam. Çocuğumun Bende Kalmasını İstiyorum. Bu Durumda Kısa Sürede Boşanabilir Miyim?

Boşanma davasının çabuk neticelenmesinin en önemli şartı, boşanmanın sonuçlarında anlaşmış olmaktır. Yani boşanma iradenizin yanında boşanmanın neticeleri konusunda da herhangi bir ihtilaf bulunmamalıdır. Bu durumda boşanmanın şartları arasında olan nafaka ve velayet hususunda daha anlaşmaya varmamışsınız demektir. Bu aşamada anlaşmalı boşanmanız mümkün değil! 

 

  • Anlaşmalı Boşanma davası bittikten sonra eşimin beni aldattığını öğrendim, ne yapabilirim?

Hemen panik yapmayın! Hala bir çözüm yolunuz var. davaya girdiniz ve mahkeme huzurunda daha öncesinde anlaşmış olduğunuz hususları kabul ettiniz ve aile mahkemesi hakimi anlaşmalı boşanmanıza karar verdi. yukarıda da belirtiğimiz üzere mahkeme kararının kesinleşmesi gerçekleşmedi ise bu karara itiraz etmek ile birlikte yeni bir boşanma davası açarak, çekişmeli boşanma davası ile devam edebilirsiniz. tabi ki burada bir boşanma avukatının varlığı sizi daha güçlü kılacak ve haklarınızı koruyacaktır. 

  • Eşimle 1 Yıldan Az Zamandır Evliyiz; Boşanmanın Sonuçlarında (Tazminat, Nafaka, Vs. ) Anlaştık. Yine De Çabuk Boşanabilir Miyiz?

Burada yapılmasını tavsiye ettiğimiz husus bir boşanma avukatına müracaat etmeniz olacaktır. Çünkü teknik bir bilgi gerekmektedir. Bu teknik bilginin en sade halini şöyle açıklayabiliriz. Eşlerden birinin çekişmeli boşanma davası açması ve akabinde diğer eşin bu davayı kabul etmesi ile bu süreç hızlı olacaktır. Belirttiğimiz gibi alanında uzman boşanma avukatından alacağınız destek size en hızlı ve en güvenilir çözüm yolunu sunacaktır. bu durum için uzman boşanma avukatlarımıza soru sorabilir ve destek alabilirsiniz.

  • Eşimden Ayrılarak Başka Bir Şehirde Yaşamaya Başladım. Anlaşmalı Boşanma Davasını Mutlaka Eşimle Geçmişte Birlikte Yaşadığımız Şehirde mi Açmalıyım?

Eğer anlaşmalı boşanma davasının konularında anlaştıysanız davayı dilediğiniz şehirde açabilirsiniz. Fakat duruşma günü orada olmak şartıyla!

  • Eşimin Türk Vatandaşı Olmaması Türkiye’de Boşanmamıza Engel Midir?

Eşlerden birinin Türk vatandaşı olması durumunda Türkiye’de boşanmanıza engel bir durum olmayacaktır. Ek bir bilgi olarak Türkiye’de verilen bir boşanma kararının başka ülkelerde gözükmesini, tanınmasını istiyorsanız, ayrıca bir dava açmanız gerekecektir. bu konu da boşanma avukat kadromuzdan destek almanızı tavsiye ederiz.

  • Anlaşmalı Boşanma davası bittikten sonra eşimin beni aldattığını öğrendim, ne yapabilirim?

Hemen panik yapmayın! Hala bir çözüm yolunuz var. davaya girdiniz ve mahkeme huzurunda daha öncesinde anlaşmış olduğunuz hususları kabul ettiniz ve aile mahkemesi hakimi anlaşmalı boşanmanıza karar verdi. yukarıda da belirtiğimiz üzere mahkeme kararının kesinleşmesi gerçekleşmedi ise bu karara itiraz etmek ile birlikte yeni bir boşanma davası açarak, çekişmeli boşanma davası ile devam edebilirsiniz. tabi ki burada bir boşanma avukatının varlığı sizi daha güçlü kılacak ve haklarınızı koruyacaktır. 

  • Anlaşmalı Boşanma Davasında Tanık Gerekir Mi?

Anlaşmalı boşanma davası , çekişmeli boşanma davasından farklı olarak herhangi bir iddia içermemektedir. Bu nedenle iddia ispat etmek gibi bir durum olmayacağından tanık da gerekmemektedir. Eşlerin duruşmada olması yeterlidir.

  • Anlaşmalı Boşanmada Ev Nasıl Paylaşılır?

Anlaşmalı boşanma davasında eşler kirada bir evde oturuyorsa ortak konuta dair tarafların anlaşma yapması gerekmektedir. bu hususun anlaşma protokolüne geçirilmesi önemlidir. Kirada olan evde kim oturacak, diğer eş kira sözleşmesini üzerine alacak mı, evin içerisinde bulunan eşyaların paylaşımı gibi her konuda anlaşmalıdırlar. bu sebeple anlaşma protokolü düzenlenirken bir boşanma avukatına danışmanızı tavsiye ederiz. günümüz şartlarında her ev eşyasının bir maddi değeri göz önüne alındığında bu hususlar eskiye göre daha da önem arz etmekte olup, bu hususa ilişkin sorularınızı uzman boşanma avukat kadromuza sorabilirsiniz. 

  • Boşanmada Hangi Mallar Paylaşılmaz?

Anlaşmalı boşanma davasında taraflar istediği her malı paylaşmakta özgürdür fakat Çekişmeli Boşanma davalarında; eşlerden sadece bir tanesinin kişisel olarak kullandığı eşyaları, evlilik öncesinde eşlerden birine ait bulunan mallar, eşlerden birine kalan miras, evlilik sırasında karşılıksız (bedel ödemeksizin) kazanılan değerler, manevi tazminat alacakları, kişisel malların yerine geçen değerler paylaşılmaz.

Çekişmeli boşanma davası için sizi ilgili yazımıza bekliyoruz:
 
 

 

Vinkmag ad

Read Previous

KONUT DOKUNULMAZLIĞININ İHLALİ SUÇU VE CEZASI NEDİR?

Read Next

İFTİRA SUÇU TCK Madde 267 Nedir ?

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Most Popular