Aralık 4, 2024
View Categories

TRAFİK KAZALARINDAN DOĞAN ZARARLAR

3 min okuma

Trafik kazalarını başlıca maddi hasarlı kazalar ve yaralamalı/ölümlü trafik kazaları olarak ikiye ayırmak mümkündür. Kazaların yaralamalı olması durumunda Türk Borçlar Kanunu md. 54 ve ölümlü olması durumunda md. 53 uyarınca talep edilebilecek tazminat türleri belirtilmiştir

  1. YARALAMALI KAZALAR
  2. SÜREKLİ İŞ GÖREMEZLİK TAZMİNATIVücut fonksiyonlarının belirli bir oranda veya bazı durumlarda tamamen sürekli bir şekilde yitirilmesinden doğan tazminat türüdür. Örnek vermek gerekirse kolunuzun trafik kazasında kırılması sonucunda belirli bir iyileşme süresinin geçmesine rağmen kolunuz artık tam olarak eski kuvvetine kavuşamamış olabilir. Kolunuzla kaza öncesi yapabiliyor olmanıza rağmen bazı hareketleri eskisi kadar yapamıyor, örneğin kolunuzu yukarıya veya yana eski oranda açamıyor, kıvıramıyor olabilirsiniz. Vücudunuzda meydana gelen bu güç kaybı sürekli nitelikte ise, bunun alınacak Adli Tıp Kurulu raporunda oransal olarak ifade edilişi sürekli iş göremezlik oranına, bu oran ile hesaplanacak tazminat ise sürekli iş göremezlik tazminatına denk gelmektedir.
  • GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK TAZMİNATI:

Kaza sonrasında eski sağlığınıza kavuşmanız için, veya eski sağlığınıza kavuşmasanız da iyileşmenizin tamamen durduğu ana kadar geçen süre boyunca hesaplanması gereken tazminattır. Bu süre boyunca kazazede %100 malul sayılır ve iyileşmesi gereken süre boyunca kaza anında aldığı maaş, çalışmıyor ise asgari ücret üzerinden tazminatı hesaplanır. İyileşme süresi boyunca SGK’dan alınmış bir iş göremezlik ödemesi olması durumunda bu ödemeler hesaplanan tazminattan düşürülür. Örneğin kazada yine yukarıdaki örnek üzerinden kolunuzun kırıldığını ve alınacak adli tıp raporunda iyileşme süresinizin 4 ay olarak belirtildiğini düşünelim. Bu durumda 4 aylık maaşınız geçici iş göremezlik tazminatına denk gelmektedir.

  • GEÇİCİ BAKICI GİDERİ –  SÜREKLİ BAKICI GİDERİ :   Kaza sonrasında iyileşme süresi içerisinde bazen kazazedeler günlük hayatlarına bir başkasının yardımı olmaksızın devam edemeyecek hale düşmüş olabilirler. Tuvalet, banyo, yemek, yürüyüş, kıyafet değiştirme gibi temel ihtiyaçlarını yalnız başına gerçekleştiremeyecek derecede ağır yaralanarak kaza geçirmiş olabilirler. Kazazedeler aynı zamanda öyle ağır yaralanmış olabilirler ki kendilerine devamlı surette yardım edecek bir bakıcıya ihtiyaç duyabilirler. Kişiler hayatları boyunca bir bakıcıya ihtiyaç duyacakları tespit edilmesi durumunda sürekli bakıcı gideri tazminatı, yalnızca belirli bir süre yani iyileşme gerçekleşesiye kadar bir başkasının ihtiyacına yardım duyuyorlar ise geçici bakıcı gideri tazminatı gündeme gelmektedir. Kazazedenin sürekli mi geçici mi, geçici ise ne kadar süreliğine bakıcıya ihtiyaç duyduğu kazazedeye alınacak Adli Tıp Kurulu raporunda belirtilmesi gerekmektedir. Tazminat raporda yazan süre üzerinden hesaplanmaktadır.
  • TEDAVİ GİDERLERİ:

Kaza sonrasında tedavi olabilmek adına özel veya devlet hastanelerine gidilmiş, tıp merkezlerinde görüntüleme yaptırılmış, SGK tarafından karşılanmayan bazı giderler yapılmış olabilir. Veya yaralanmanın boyutuna göre, protez veya ortez takılması, medikal tıbbi cihazlar alınması gerekliliği doğabilir, bu takılan cihazların belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekebilir. Aynı zamanda hastaneye ambulans veya taksi ile gidilmiş olabilir, kazazede yanında refakatçi kalmış olabilir ve tüm bunlardan doğan yol, yemek, giyim gibi bazı ihtiyaçlara masraf yapılmış olabilir. Yapılan masrafların belgeli olması ispat açısından kolaylıklar sağlamakta ise de uzman bilirkişilerimiz aracılığı ile tedavi gideri yüksek olan dosyalarda bu masrafları rapor haline getirebilmekte, veya yine kazazede adına alınacak Adli Tıp Kurulu raporlarında yaralanmaya bağlı olarak yapılması muhtemel tedavi giderlerini hesaplatabilmekteyiz.

  • EKONOMİK GELECEĞİN SARSILMASINDAN DOĞAN ZARARLAR

Daha soyut ve uygulamada çok fazla yer bulmamış bir tazminat türü olup, kazazedenin yaralanması sebebi ile artık kendi mesleğini icra edemeyecek olması, meslek değiştirmek durumunda kalacak olması hallerinde aynı zamanda sürekli iş göremezlik tazminatından hariç olarak talep edilebilecek tazminat türüdür. Örneğin kazazedenin piyanist olması ve kaza sonrasında parmaklarının veya elinin kırılmış olması karşısında tekrar piyano çalamayacak hale gelmesi, veya pilot bir kazazedenin trafik kazasında gözünü kaybetmesi durumunda tekrar uçak kullanmayacak hale gelmesi gibi durumlarda kazazedeler sürekli iş göremezlik tazminatı haricinde bir de mesleklerini kaybetmiş olmaları, tekrar aynı mesleği icra edemeyecek duruma gelmiş olmaları ve tekrar farklı bir alanda meslek edinerek geçimini sağlayacak olmaları karşısında ekonomik varlıkları tehlike altına girmiş olması halinde hakim tarafından takdir edilen tazminat türüdür.

Powered by BetterDocs

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir