miras

Miras Hukuku

Th

Miras Hukuku

Miras Hukuku nedir? Miras hukukunda mal paylaşımı nasıl olur? Kişinin kanuni mirasçıları kimlerdir? Reddi miras nedir nasıl yapılır? Gerçek bir kişinin ölümü ve gaiplik durumu neticesinde kişinin malvarlığını düzenleyen hukuk dalına Miras hukuku ismi verilmektedir. Özel hukuk söz konusu olduğunda en geniş alanlardan biri olan medeni kanun bir alt dalı olan Miras Hukuku ile ilgili önemli noktalar vardır. Miras hukuku davalarında ayrıntının fazla olmasından dolayı uzun bir süreç gerekebilir.

Miras hukuku alanındaki sorunların çözümü için görev yapan avukatlar bulunmaktadır. Yasal düzenlemeler çerçevesinde belirtilmiş olan bir branşlaşma bulunmasa da halk arasında miras hukuku avukatları olarak bilinen uzmanlar mevcuttur. Sıklıkla karşı karşıya kalınan Miras hukuku davalarının farklı özellikleri vardır. Miras hukuku davalarının bazı sebepleri şu şekildedir;

  • Mirastan mal kaçırma,
  • Mirasta mal paylaşımı,
  • Mirasta saklı pay,
  • Tenkis davası,
  • Mirasın reddi,
  • Vasiyetnamenin iptal edilmesi ve düzenlenmesi,

Belirtilen Miras hukuku sorunlarının çözülmesi için ilgili mahkemeler görev yapmaktadır. Miras hukuku alanında kabul edilen iki tür yasal mirasçı vardır. Bu mirasçılar yasal mirasçı ve atanmış mirasçı şeklinde ifade edilebilir. Miras hukuku alanında sık sık karşılanan terimlerden biri olan tereke, kişilere bağlı olmayan ve mirasçılara verilen mal varlığıdır. Atanmış mirasçılar, miras bırakanın iradesiyle belirlenmektedir.

Miras Hukuku Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Hukuk alanındaki önemli uygulamalardan biri olan mal paylaşımı Miras hukuku ile ilgilidir. Miras hukuku mal paylaşımı nasıl yapılır? Bir kişinin ölüme bağlı tasarruflarla veya gaip kalması durumunda ortaya çıkacak olan mirasın paylaşımında dikkat edilen özel hususlar vardır. Miras bırakan kişi tarafından hazırlanmış bir vasiyetname olması durumunda vasiyetnamede belirtilen hususlar dikkate alınır.

Yaşamını devam ettirirken vasiyetname hazırlamamış olan kişilerin miras paylaşımı çeşitli noktalara dikkat edilerek yapılır. Kişilerin mal varlığının dağıtılmasındaki en önemli nokta eşlerin hayatta olup olmamasıdır. Eşlerin hayatta olması durumunda malvarlığının 4 de 1’i eşlere verilecektir. Kalan kısım ise çocuklar arasında eşit olarak paylaşılacaktır.

Vefat durumunda geride kalan eşin isteğine bağlı olarak anne ve baba ile birlikte mirasçı olmak mümkündür. Bu tür durumlarda yarı mirasçı eş iken diğer yarı mirasçısı da ana ve babasıdır. Mal paylaşımı hakkındaki profesyonel ve detaylı bilgilere uzman avukatlık bürosu hizmetleri ile birlikte ulaşılabilir.

Vasiyetname Olmadan Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Hukuksal alanında en çok karşı karşıya kalınan Miras hukuku problemlerinden olan mal paylaşımında önemli olan noktalar vardır. Vasiyetname olmadan mal paylaşımı nasıl yapılır? Bir kişinin hayatını kaybetmesi veya belirli şartlara bağlı olarak gaip kalması durumunda geride kalan malvarlığının kanuni mirasçıları arasında dağıtılması durumunda Miras hukuku kuralları devreye girmektedir.

Hukuk alanındaki Miras hukuku dalında en önemli tartışma vasiyetname olmadan yapılan mal paylaşımı uygulamalarında ortaya çıkmaktadır. Bu durumda ise birinci derece kan hısımları olan eşler ve çocukları mirasçı olacaktır. Vasiyetname bulunmaması durumunda geride bırakılan malvarlığı eşler ve çocuklar arasında ortak olarak paylaştırılmaktadır. Aynı zamanda miras bırakan kişilerin anne ve babası da miras üzerinde hak talebinde bulunabilir. Eşin ve çocukların hayatta olması durumunda diğer kan hısımları mirasçı olamaz.

Mirastan Pay Alabilecek Kişiler Kimlerdir?

Türk Hukuk sistemi tarafından belirlenen ve Miras hukuku dalının önemli noktalarından biri de miras dağıtımıdır. Mirastan pay alabilecek kişiler kimlerdir? Mirastan pay alacak kişiler, zümre sistemi ismi verilen yöntemle belirlenmektedir. 3.zümreye kadar olan kişiler zümrede mirasçı olarak miras bırakanın mal varlığından pay alma hakkına sahiptir.

1.zümre olarak belirlenen kişiler, miras bırakanın alt soyunu  oluşturmaktadır. Miras bırakanların eş, çocuk ve torunları 1.zümre olarak belirlenmiştir. İkinci zümre ise kişilerin anne babaları, kardeşleri ve yeğenlerinden oluşur. İkinci zümrede bulunan kişilerin mirastan yararlanabilmesi için 1.zümreden mirasçıların tamamının hayatta olmaması gerekmektedir.

Miras bırakanların 3.zümreleri ise diğer akrabalardan oluşmaktadır. Büyükanne, büyükbaba, dayı, amca ve teyze gibi akrabalar 3.zümreyi oluşturmaktadır. Diğer iki zümreden hayatta kalan olmazsa 3.zümredeki kişiler mirastan pay alabilir. Belirlenen yasal mirasçıların yanı sıra miras bırakan kişi tarafından hazırlanan vasiyetnamedeki kişiler de mirasta mal üzerinde hakka sahiptir.

Reddi Miras Nedir?

Son dönemlerde Miras hukuku alanında karşılaşılan durumlardan biri de reddi miras olarak öne çıkmaktadır. Peki, reddi miras nedir? Miras bırakanın yasal mirasçısı olan kişiler, çeşitli sebeplerden dolayı mirası reddedebilirler. Mirasçı olduklarını öğrenen kişilerin 3 ay içerisinde reddetme hakkı bulunmaktadır.

Reddi miras başvurusu yapmak isteyen kişilerin ilgili mahkemelere yazılı veya sözlü olarak beyan etmesi gerekir. Sulh Hukuk Hakimi tarafından yürütülen davalarda sözlü veya yazılı beyanın olmaması durumunda miras reddi geçersiz olacaktır. Bu durumda miras hukuku kişiyi direk olarak mirasçı kabul etmiştir. Miras bırakan kişinin tüm malvarlığı borç sebebiyle batık durumunda ise reddi miras talebine gerek kalmadan miras reddedilecektir.

Vasiyetname Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Ölümden sonra malvarlığının nasıl dağıtılacağı ile ilgili hususların belirlenmesinde Miras hukuku kurallarına göre vasiyetnameler geçerlidir. Vasiyetname hazırlığı nasıl yapılır? Vasiyetnamelerin hazırlanma işlemi sırasında üç farklı yöntem kullanılabilir. Vasiyetname türleri şu şekildedir;

  • Sözlü vasiyetname,
  • El yazılı vasiyetname,
  • Resmi vasiyetname,

Sözlü vasiyetnamenin ortaya çıkması için mirasçıların yanındaki okur yazar olan iki tanığa mirasını sözlü olarak beyan etmesi ve bu durumun yazılı bir şekilde sulh hakimine teslim edilmesi gerekmektedir.  El yazılı vasiyetnamede ise kişinin kendi el yazısı ve tarih atılarak yazılma şartı bulunmaktadır. Noter tarafından onaylanan resmi vasiyetnameler ise Miras hukuku alanında sık olarak kullanılan belgeler arasında yer almaktadır.

Aile dışında olmasına rağmen kendini mirasçı olarak iddia eden kişiler mirasın sahibi olduğunu somut kanıtlarla mahkemeye sunmalı ve kanıtlamalıdır. Mirasçının kendisinden önce yazılmış olan ıslak imzalı vasiyetnamesi bu durumda delil olarak sunulmalıdır.

SON HABERLER

Genel Haberler Son Dakika

Kasten Yaralama Sonucunda Hayati Tehlikenin ve Ölüm Neticesinin Oluşması

Genel Haberler Son Dakika

Hakkında Teknik Araçlarla İzleme Kararı Bulunmayan Sanık Aleyhine Elde Edilen Delilin Hukuka Aykırılığı

Genel Haberler Son Dakika

FOREX DOLANDIRICILIĞI VE MAĞDUR HAKLARI

Genel Haberler Son Dakika

Bakan Tunç: Yargı Reformu Strateji Belgemiz tamamlanmak üzere

Genel Haberler Son Dakika

İnternet ve Sosyal Medya Yoluyla Hakaret Suçu

Genel Haberler Son Dakika

Türk Ceza Hukukunda Dava Zamanaşımı

Genel Haberler Son Dakika

SUÇ ÜSTLENME SUÇU – SUÇU BİLDİRMEME SUÇU – SUÇ UYDURMA SUÇU

Ceza HUkuku Cinsel Suçlar Cinsel Taciz Genel Haberler

İSTANBUL CİNSEL TACİZ AVUKATI

Genel Haberler Son Dakika

5 bin 126 çift 1 yıl dolmadan boşandı

Genel Haberler Son Dakika

Suçüstü Hali Şüphesinin Adli Aramada Yol Açtığı Sorunlar

Genel Haberler Son Dakika

Belirli Bir Bölgeye Odaklanan Youtube Yayınlarının Hukukiliği

Genel Haberler Son Dakika

İŞ SÖZLEŞMESİ DEVAM EDERKEN KIDEM TAZMINATI ÖDENEBİLİR Mİ?

Genel Haberler Son Dakika

AYM’nin 2019/9590 başvuru numaralı kararı

Genel Haberler Son Dakika

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞUYU) DAVASI

Genel Haberler Son Dakika

2024 Yılı İdari Yargı Ana Kararnamesine İlişkin Duyuru

Genel Haberler Son Dakika

YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA KAT MALİKLERİ KURULU KARARLARININ HÜKÜMSÜZLÜĞÜ DAVALARI – 634 s.Kanun m.33

Genel Haberler Son Dakika

TBB TAHKİM GÜNÜ 2. ETKİNLİĞİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Genel Haberler Son Dakika

YARGI KARARLARIYLA İDARENİN HİZMET KUSURU SORUMLULUĞU VE YIKIM NEDENİYLE TAZMİNAT

Genel Haberler Son Dakika

AYM’nin 2024/28 esas – 2024/24 karar sayılı kararı

Genel Haberler Son Dakika

Taraf Olunan Konuşmanın Rıza Hilafına Kaydedilmesine Farklı Bakışlar

Block header
Block content. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit nullam nunc justo sagittis suscipit ultrices.